01.
|
Ayyankali Employment Guarantee Programme is associated with ? Ans : Urban Local Self Government |
02.
|
Garbha Sriman means ? Ans : One who becomes sovereign before his birth |
03.
|
How many legislative members in first Kerala legislative ? Ans : 126 |
04.
|
How many members in each Kudumbasree Unit ? Ans : 20 – 40 |
05.
|
How many passes in the Western Ghats ? Ans : 16 |
06.
|
Length of Western Ghats ? Ans : 960 Km |
07.
|
Most important passes in Western Ghats ? Ans : Palakkad, Lakkidi, Bodinayakanur and Aryankavu |
08.
|
The cause for the Punnapra Vayalar appraisal of 1946 ? Ans : American Model Reforms |
09.
|
The first struggle against untouchability in Kerala ? Ans : Vaikom Satyagraha |
10.
|
Thirunavaya is the place where Mamankam was held. It is in which district ? Ans : Malappuram |
11.
|
Total costal area of Kerala ? Ans : 580 Kilo Meter |
12.
|
When does South Monsoon blow in Kerala ? Ans : May - September |
13.
|
Where was the first Coir Factory in Kerala ? Ans : Daras Main Company |
14.
|
Where was the first Engineering college in Kerala ? Ans : Thiruvananthapuram |
15.
|
Where was the first library on Kerala ? Ans : Thiruvananthapuram |
16.
|
Where was the first museum in Kerala ? Ans : Napier Museum – Thiruvananthapuram |
17.
|
Which is the northern most river in Kerala ? Ans : Manjeswaram Puzha |
18.
|
Which is the widest gap in the Western Ghats ? Ans : Palakkad |
19.
|
Which river in Kerala was known as Churni in the ancient times ? Ans : Periyar |
20.
|
Which was the first Limited Company in Kerala ? Ans : Punalur Paper Mill |
Wednesday, 18 July 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment