01. |
Who was the last Hindu king of Delhi before the establishment of Muslim rule in India ? Ans : Prithviraj Chauhan |
02. |
The first Muslim ruler to introduce Jazia in India ? Ans : Firoz Shah Tughlaq |
03. |
Name scholar who visit India along with Muhammad of Ghazni ? Ans : Al-Beruni |
04. |
Who was sacked by Nalanda ? Ans : Bakhtiyar Khilji |
05. |
The real name of “Sher Shah” ? Ans : Farid |
06. |
The Sufi order known as ? Ans : Silsilah |
07. |
Who was the founder of Agra City ? Ans : Sikandar Lodi |
08. |
The first women to ascend the throne of Delhi was ? Ans : Razia Sultana |
09. |
Who was the eldest son of Iltutmish ? Ans : Nasir ud din Mahmud |
10. |
The Qutub Minar was built by ? Ans : Qutub-ud-din Aibak |
11. |
Qutub Minar was dedicated to which Sufi saint ? Ans : Qutub-ud-din Bakhtiyar Kaki |
12. |
Who was finished work of Qutub Minar ? Ans : Iltutmish |
13. |
The title of Al-Beruni’s work is ? Ans : Kitabul Hind |
14. |
Who began the Muslim invasion of India ? Ans : Mohammad Ghazni |
15. |
Ibn Battuta, the traveler lived in the court of ? Ans : Muhammad Bin Tughlaq |
16. |
The holder of Iqtas was known as ? Ans : Muqtis |
17. |
The rupee was first minted in India during the reign of ? Ans : Sher Shah Suri |
18. |
The last sultanate Dynasty in Delhi ? Ans : Lodhi |
19. |
Who built the Grant Truck Road ? Ans : Sher Shah Suri |
20. |
Charminar Fort was built by ? Ans : Golconda Sultan in 1591 |
Tuesday, 17 July 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment