01.
|
Among the various States in India, the sun rise will occur first in ? Ans : Arunachal Pradesh |
02.
|
Asthenosphere is a part of ? Ans : Mantle |
03.
|
Black Sea fleet dispute is between ? Ans : Russia and Ukraine |
04.
|
Congo Basin experiences ? Ans : Equatorial Climate |
05.
|
Considering the nature of rocks in which petroleum is found which of the area should not be prospected for it ? Ans : Chota Nagpur Plateau |
06.
|
Everywhere at the Equator the latitude is ? Ans : Zero Degree |
07.
|
In which continent, the longest mountain range above the sea level ? Ans : South America |
08.
|
In which country, The rain deer is found ? Ans : Siberia |
09.
|
India receives most of the rainfall from ? Ans : South - West Monsoon |
10.
|
Lichens and Moses are the characteristic vegetation of ? Ans : Tundra Region |
11.
|
Lines of latitude and longitude are measured from ? Ans : Earth's Centre |
12.
|
Local winds are caused due to ? Ans : Variable nature in heating of land and sea |
13.
|
Lunar Eclipse occurs when ? Ans : Earth comes between Sun and Moon |
14.
|
One of the Indian States through which the Tropic of Cancer passes ? Ans : Bihar |
15.
|
Salinity of the equatorial water is less because ? Ans : Heavy rainfall dilutes water |
16.
|
The `Roaring Forties' refers to ? Ans : Westerlies |
17.
|
The 23.5 degree north latitude is known as ? Ans : Tropic Cancer |
18.
|
The art of drawing maps and charts ? Ans : Cartography |
19.
|
The atmosphere gets heated mainly by ? Ans : Radiation from the Earth |
20.
|
The core of the Earth is called ? Ans : Nife |
Saturday, 9 June 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment