01.
|
The desert of North America ? Ans : Arizona |
02.
|
The difference in time per degree longitude between any two places on globe is ? Ans : 4 minutes |
03.
|
The international date line pass through ? Ans : Beiring Strait |
04.
|
The largest sea ? Ans : South China sea |
05.
|
The longest day in the Northern Hemisphere is on ? Ans : June 21 |
06.
|
The lowest layer of atmosphere ? Ans : Troposphere |
07.
|
The main activity associated with fold mountains ? Ans : Earthquake |
08.
|
The map projection which is most suitable for navigational purpose ? Ans : Mercator's Projection |
09.
|
The map which is mostly used by military experts ? Ans : Topographical Maps |
10.
|
The rays of the sun are vertical over the Tropic of Capricorn on ? Ans : December 22 |
11.
|
The sinking of Earth's crust between two parallel faults results in ? Ans : Rift Valley |
12.
|
The tropical cyclone of South China sea is known as ? Ans : Typhoon |
13.
|
The Type of rainfall common in the Konkan Coast ? Ans : Orographic |
14.
|
The World's continents are mainly composed of ? Ans : Sial |
15.
|
Which desert is known as cold desert ? Ans : Gobi |
16.
|
Which is known as land of Dense Forest ? Ans : Paris |
17.
|
Which is the shortest sea in the world ? Ans : North Sea |
18.
|
Which part of India is sparsely populated in spite of good rainfall ? Ans : Arunachal Pradesh |
19.
|
Which part of India receives rainfall from both South - West and North - East monsoons ? Ans : Orissa |
20.
|
which place low rainfall due to its location in a rain shadow area ? Ans : Raichur |
Saturday, 9 June 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment