
01.
|
The first lady Revolutionary ? Ans : Madam Bhikaji Kama |
02.
|
The first lady scientist ? Ans : Dr. Kamal Sohney |
03.
|
The first lady speaker in Legislative Assembly ? Ans : Sushila Naiyar |
04.
|
The first lady to Scale Mt.Everst Twice ? Ans : Santhosh Yadav |
05.
|
The first lady to swim English Bay ? Ans : Arati Saha (1959) |
06.
|
The first lady who got a medal in Olympics ? Ans : Karnam Malleswari |
07.
|
The first lady who got gold medal in Asian games ? Ans : Kamaljit Sandhu (1970) |
08.
|
The first lady who got Padmasree ? Ans : Nargis Datt |
09.
|
The first woman advocate ? Ans : Cornelia Sorabji |
10.
|
The first woman Air Marshal ? Ans : Padmavathi Bandopadhyaya |
11
|
The first woman Chairman and Director of NABARD ? Ans : Ranjana Kumar |
12.
|
The first woman chairman of UPSC ? Ans : Rose Milian Bethew |
13.
|
The first woman chairperson of Indian Airlines ? Ans : Sushama Chawla |
14.
|
The first woman chief engineer ? Ans : P. K. Thressia |
15.
|
The first woman chief minister of independent India ? Ans : Sucheta Kripalini (U.P) |
16.
|
The first woman commissioner of Police of an Indian Metro ? Ans : Letika Saran (Chennai) |
17.
|
The first woman DGP ? Ans : Kanchan C Bhattacharya |
18.
|
The first woman doctor in India ? Ans : Dr. Kadambani |
19.
|
The first woman engine driver ? Ans : Maria Goreti |
20.
|
The first woman Foreign Secretary ? Ans : Chokila Aiyer (2001-02) |
0 comments:
Post a Comment