01.
|
The first actress in Indian Cinema ? Ans: Rani Zubeida Dhanrajagir - Alam Ara |
02.
|
The first fire Woman ? Ans: Harshini Kanhekar |
03.
|
The first girl to register a win in the Wimbledon tournament ? Ans: Sania Mirza |
04.
|
The first Indian Beauty to win Miss Universe ? Ans: Susmitha Sen |
05.
|
The first Indian lady to win a medal in the world athletic championship ? Ans: Anju Bobby George(in Aug 2003) |
06.
|
The first Indian President of UN’s General Assembly ? Ans: Vijayalaxmi Pandit (1953) |
07.
|
The first Indian woman to swim the English Channel ? Ans: Arati Gupta |
08.
|
The first Indian woman to win Miss World Title ? Ans: Reita Faria (1966) |
09.
|
The first lady central cabinet minister ? Ans: Raj Kumari Amrithkaur |
10.
|
The first lady Chairman of Indian National Congress ? Ans: Sarojini Naidu |
11
|
The first Lady Chief Justice ? Ans: Lila Seth (Himachal Pradesh) |
12.
|
The first Lady Commercial Pilot ? Ans: Prem Mathur |
13.
|
The first Lady Commercial Pilot(Air Bus) ? Ans: Durba Banerjee |
14.
|
The first Lady Doctor ? Ans: Dr.Kadambani Ganguly |
15.
|
The first lady election commissioner ? Ans: V.S.Remadevi |
16.
|
The first lady honoured with Jnanapith ? Ans: Asha Poorna Devi |
17.
|
The first lady M.A holder ? Ans: Chandra Mukhi Bose |
18.
|
The first lady magistrate ? Omana kunjamma |
19.
|
The first lady Mayor ? Ans: Aruna Asif Ali |
20.
|
The first woman Rajyasabha secretary ? Ans: V.S.Remadevi |
Friday, 18 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment