01.
|
The first Chairman of KSEB ? Ans : K.Sreedharan |
02.
|
The first keralite to get Saraswathy Samman ? Ans : Balamani Amma – Nivedyam |
03.
|
The last king of Thiruvithamkoor Kingdom ? Ans : Chithira Thirunal Balarama Varma |
04.
|
The Architect of Alappuzha is known as ? Ans : Raja Kesav Dasan |
05.
|
The Architect of Kollam ? Ans : Saap Reeso |
06.
|
The Architect of Vizhinjam is known as ? Ans : mmini Thambi |
07.
|
The Architect of Wellington Island in Cochin ? Ans : Robert Pisto |
08.
|
The father of Renaissance in Kerala ? Ans : Sree Narayana Guru |
09.
|
The first keralite in UPSC ? Ans : Dr.K.G.Adiyodi |
10.
|
The first Malayalee become the supreme Court Judge ? Ans : P.Govinda Menon |
11.
|
The first malayalee who got padmasree ? Ans : Dr.Praksh Benchamin Varghese |
12.
|
The first Revue minister of Kerala ? Ans : K.R.Gowri |
13.
|
The first women Mayer in Kerala ? Ans : Himavathy Thayattu |
14.
|
Udayagiri fort was the memory of which Dutch Caption ? Ans : Delaney |
15.
|
Which Malayalee was the Prime Minister of Bikaner ? Ans : Sardar K.M.Panicker |
16.
|
Who is known as Kerala Ibsen ? Ans : N.Krishna pilla |
17.
|
Who was popularly known as Sprint Queen ? Ans : P.T.Usha |
18.
|
Who was started “Trissur Pooram” ? Ans : Sakthan Thampuran |
19.
|
Who was the first keralite in Olympics ? Ans : C.K.Lekshman |
20.
|
Who was the first women athlete from Kerala won the gold medal in Asian games ? Ans : M.T.Valsamma |
Thursday, 3 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment