01.
|
First Color film to be made in India ? Ans : Kisan Kanya (1937), directed by Ardeshir Irani |
02.
|
First 70 mm film to be made in India ? Ans : Padayottam 1982 |
03.
|
First digital Cinema in Malayalam ? Ans : Moonnamathoral |
04.
|
First film directed by Meera Nair ? Ans : Fire |
05.
|
First Malayalam movie directed by Adoor Gopalakrishnan ? Ans : Swayamvaram |
06.
|
First silent film to be made in India ? Ans : Raja Harishchandra 1913, by Dada Saheb Phalke |
07.
|
First sound film to be made in India ? Ans : Alam Ara (1931) |
08.
|
First sponsored film in Malayalam ? Ans : Makalkku |
09.
|
First Super hit film in Malayalam ? Ans : Jeevitha Nouka |
10.
|
In which film Rabindranath Tagore act ? Ans : Vaalmiki Prathima |
11.
|
The actress who win national award for 4 time ? Ans : Shabana Azmi |
12.
|
The first Indian Talkie Picture was ? Ans : Alam Ara |
13.
|
The Malayalam movie which won the President's gold medal for first time is ? Ans : Chemmeen |
14.
|
Which film is India's first 3-dimensional film ? Ans : My Dear Kuttichttan |
15.
|
Which hindi film screened at the United Nations ? Ans : Lage Raho Munna Bhai on 10 November2006 |
16.
|
Which indian film to win highest number of international awards ? Ans : Pather Panchali (1955) eleven awards |
17.
|
Which is the first cinema of South India ? Ans : Keechava Vadham |
18.
|
Which is the first dubbed film in Malayalam ? Ans : Jeevitha Nouka |
19.
|
Which is the first movie in India ? Ans : Pundalik |
20.
|
Which was the first oscar nominated indian film ? Ans : Mother India |
Wednesday, 23 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment