01.
|
92nd Amendment added four new languages ? Ans : The 8th schedule of the Constitution |
02.
|
A National Commission for the Scheduled Tribes was created under ? Ans : The 89th Amendment to the Constitution |
03.
|
Article 20 (2) protects against ? Ans : Double jeopardy |
04.
|
Recently 11th Fundamental Duty was added to the existing 10 duties under Article 51 A by ? Ans : The 86th Constitutional Amendment Act |
05.
|
Right to Education is a fundamental right by ? Ans : The 86th Amendment of the Constitution |
06.
|
Shortest Articles under Indian Constitution ? Ans : Article 52 and Article 63 |
07.
|
The Attorney General of India is appointed by the President under ? Ans : Article 76 of the Constitution of India |
08.
|
The Directive Principles of state policy are contained in ? Ans : Part IV of the Constitution |
09.
|
The Fundamental Duties of Citizens are contained in ? Ans : Part IV A of the Constitution |
10.
|
The Fundamental Rights of Indian Citizens are contained in ? Ans : Part III of the Constitution |
11.
|
The President can make a proclamation of financial emergency under ? Ans : Article 360 |
12.
|
The President makes a proclamation of emergency under ? Ans : Article 352 of the Constitution |
13.
|
The provisions regarding disqualification on grounds of defection are contained in ? Ans : Tenth Schedule |
14.
|
The State of Jammu and Kashmir was accorded special status under ? Ans : Article 370 of the Constitution |
15.
|
Which Article enjoins the state to take steps for establishing a uniform civil code throughout the territory of India ? Ans : Article 44 |
Tuesday, 22 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment