01.
|
The locomotive factory at Chitaranjan and coach factory at Perampur were built during which five year plan? Ans : Second Five Year Plan |
02.
|
The period of Third Five Year Plan? Ans : 1961-66 |
03.
|
What are the reasons for the failure of third Five Year Plan? Ans : The Chinese Aggression on 1962, and the war with Pakistan on 1965 |
04.
|
What is the reason for declaring a plan holiday during 1966-1969? Ans : War with Pakistan |
05.
|
The period of fourth Five Year Plan? Ans : 1969-74 |
06.
|
What is the objective of fourth five year plan? Ans : Growth with Stability |
07.
|
Nationalisation of Banks (1969) was a major step of which five year plan? Ans : Fourth five year plan |
08.
|
What is the reason for the failure of fourth Five Year Plan? Ans : Indo Pak war in 1971 |
09.
|
The period of fifth five year plan? Ans : 1974-1979 |
10.
|
What is the slogan of fifth Five Year Plan? Ans : Garibi Hatao. (By Indira Gandhi) |
11.
|
What is the major achievement of fifth Five Year Plan? Ans : Self-sufficiency in food grains |
12.
|
The 20 point programs were launched on which Five Year Plan and by whom ? Ans : 5th Five Year Plan by Indira Gandhi |
13.
|
The fifth Five Year Plan was terminated on ? Ans : 1978 (and Launched Rottery Plans) |
14.
|
The period of Sixth Plan ? Ans : 1980-1985 |
15.
|
What are the primary objectives of sixth Five Year Plan? Ans : Eliminations of unemployment and poverty |
16.
|
The schemes like TRYSEM, IRDP, NREP and RLEGP were introduced in sixth Five Year Plan on what objective? Ans : Removing Poverty |
17.
|
The period of Seventh Five Year Plan? Ans : 1985-90 |
18.
|
The period of Eighth Five Year Plan? Ans : 1992-1997 |
19.
|
The period of Ninth plan? Ans : 1997-2002 |
20.
|
Which Authority gives final approval to plan in India? Ans : National Development council |
Friday, 11 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment