01.
|
Who is named as the father of "Indian Planning" ? Ans : M.Visweswarayya |
02.
|
The concept of planning based on Russian model by ? Ans : Joseph Stalin |
03.
|
Who is the ex-officio Chairman of Planning Commission ? Ans : The Prime Minister |
04.
|
Who is the chairman of National Development Council of India ? Ans : The Prime minister of India |
05.
|
Who wrote the book "planned Economy of India" ? Ans : M.Visweswarayya |
06.
|
Who is the Deputy Chairman of Planning Commission of India ? Ans : Montek Singh Aluwalia |
07.
|
Who initiated peoples plan ? Ans : M.N. Roy |
08.
|
The first Deputy chairman of planning commission was ? Ans : G.L. Mehta |
09.
|
According to 39th article of constitution, the planning commission was only a ? Ans : Advisory body |
10.
|
Where is the headquarters of planning commission ? Ans : Yojana Bhavan |
11.
|
What is the idea of 'Peoples plan' ? Ans : Nationalisation of all agricultural production and distribution |
12.
|
Five year plan was stared in India in ? Ans : 1951 |
13.
|
The period of first five year plan ? Ans : 1951-1956 |
14.
|
The first five year plan gave priority to ? Ans : Agricultural development |
15.
|
Bhakra Nangal, Hirakud and Damodar valley projects were launched on which five year plan? Ans : First Five Year Plan |
16.
|
What is the period of Second Five year Plan ? Ans : 1956-61 |
17.
|
In what sector the second Five Year Plan gave Importance ? Ans : ndustrial Development |
18.
|
Which plan is called Industrial and Transport Plan ? Ans : Second Five Year Plan |
19.
|
The Three important steel plants in India that were built during second five year plan were ? Ans : The Durgapur (West Bengal), Bhilai Steel plant and Rourkela (Orissa) |
20.
|
Which plan adopted the Socialistic pattern of society at its goal ? Ans : Second Five Year Plan |
Friday, 11 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment