01.
|
Fundamental Duties were incorporated in the Constitution by ? Ans : 42nd Amendment |
02.
|
The words Socialist and Secular were added to the Constitution by ? Ans : 42nd Amendments |
03.
|
The Constitution of India at present contains ? Ans : 443 Articles |
04.
|
Right to private property was dropped from the list of Fundamental Rights by ? Ans : 44th Amendment |
05.
|
The Panchayats were given Constitutional status by ? Ans : 73rd Amendment |
06.
|
How many Constitutional Amendments came into effect up to this day ? Ans : 95 Amendments |
07.
|
The Union List under Schedule VII of the Constitution consists of ? Ans : 97 subjects |
08.
|
Which Article declares that the state shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within India ? Ans : Article 14 |
09.
|
The Governor shall have the power of granting pardon under ? Ans : Article 161 |
10.
|
Which Article of the Constitution abolishes the practice of untouchability ? Ans : Article 17 |
11.
|
Which Article guarantees all citizens shall have the right to freedom of speech and expression ? Ans : Article 19 (1) a |
12.
|
Which article provides that if a person is accused of an offence he shall not be compelled to be a witness against himself ? Ans : Article 20 (3) |
13.
|
“No person shall be deprived of his life or personal liberty except according to the procedure established by law”. This protection is under ? Ans : Article 21 |
14.
|
The Governor has the power to issue an ordinance under ? Ans : Article 213 |
15.
|
Right to education is now made a Fundamental Right under ? Ans : Article 21A |
Tuesday, 22 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment