01.
|
First British traveler who visit India ? Ans : Master Ralph Fitch |
02.
|
Local Self-government in India was found by? Ans : Lord Rippon |
03.
|
Members in Crips mission? Ans : Stafford Crips, A.V.Alexander and Pathwic Lawrence |
04.
|
The first law member who come to India? Ans : Lord Macaulay |
05.
|
The only Viceroy who was assassinated by an indian? Ans : Lord Mayo |
06.
|
The pioneer of Bhakti Movement in India is believed to be? Ans : Ramanuja |
07.
|
Treaty of Alinagar was signed between? Ans : Robert Clive and Siraj–ud–Daullah |
08.
|
Which British Viceroy took initiative to protect the rhino in Kaziranga? Ans : Lord Curzon |
09.
|
Which indian leader is known as “Mahamanya’? Ans : Madan Mohan Malavika |
10.
|
Which indian ruler was known as “Manikarnika” in childhood? Ans : Rani Lakshmi Bhai |
11.
|
Who attended all three round table conference held in England? Ans : Dr.B.R.Ambedhkar |
12.
|
Who drafted “Gandhian Plan” during early 1940? Ans : S.N.Aggarwal |
13.
|
Who encouraged the widow marriage ? Ans : William Bentick |
14.
|
Who introduce English education in India? Ans : William Bentick |
15.
|
Who is called “British Guide to India”? Ans : Master Ralph Fitch |
16.
|
Who prepared Peoples Plan? Ans : M.N.Roy |
17.
|
Who prepared the flag of INC? Ans : Pingale Venkiah |
18.
|
Who send Vasco Da Gamma to India? Ans : King Dom Manuel |
19.
|
Who suggested the inclusion of white color in the national flag of INC? Ans : Mahatma Gandhi |
20.
|
Who was abolished “Sathi” in 1829? Ans : William Bentinck |
Thursday, 10 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment