01.
|
Asiatic Society of Bengal was founded by ? Ans : William John - 1784 |
02.
|
The leader of the Muslim League who strongly supported the Two Nation Theory was ? Ans : M.A.Jinnah |
03.
|
Who was responsible for the integration of princely state into the Indian Union ? Ans : Sardar.V.Patel |
04.
|
Who suggested the name Congress to INC ? Ans : Dada Bhai Navaroji |
05.
|
Who was the first indian become the member of British Parliament ? Ans : Dada Bhai Navaroji |
06.
|
The founder of Sarvodaya Movement ? Ans : Jayaprakash Narayan |
07.
|
Who was the British Governor General, When INC formed ? Ans : Dufferin |
08.
|
Who was the first muslin president of INC ? Ans : Badruddin Tyabji |
09.
|
The battle of plassey was fought between ? Ans : Robert Clive and Siraj-Ud-daulah |
10.
|
Who was the first Governor General of India ? Ans : Warren Hasting |
11.
|
Who was the last Governor General of India ? Ans : Canning |
12.
|
Who was the first Viceroy of India ? Ans : Canning |
13.
|
Who was the last Governor General of India ? Ans : Mountbatten |
14.
|
Who was the first Governor General of independent India ? Ans : Mountbatten |
15.
|
Who was the first indian Governor General of India ? Ans : Dr.Rajagopalachari |
16.
|
Who was the last Governor General of independent India ? Ans : Dr.Rajagopalachari |
17.
|
Political Guru of M.Gandhi ? Ans : Gopal Krishna Gokhale |
18.
|
Simon Commission visit India during the period of ? Ans : Non Co-Operation Movement |
19.
|
Who founded the servant of India Society ? Ans : Gopal Krishna Gokhale |
20.
|
Who was the INC president when India attained independence ? Ans : J.B.Kripalani |
Monday, 26 March 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment