01.
|
In which state of India a lake is located which is also called the only Floating lake in the world due to the floating Phumdis ? Ans : Manipur , LokTak Lake |
02.
|
Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank is a leading Regional Rural Bank of India . It is sponsored by which banks ? Ans : State Bank of India |
03.
|
Name the world’s tallest building 160-story, 2,717-foot, that officially opened in Dubai recently ? Ans : Burj Khalifa |
04.
|
Name the former police chief of Haryana who, after being convicted of molesting a 14-year-old girl, would be stripped of his police medal ? Ans : SP.S Rathore. |
05.
|
This state government has approved a Rs 30,000 crore steel plant project of ArcelorMittal ? Ans : Karnataka |
06.
|
Which city now has the world’s tallest hotel ? Ans : Dubai |
07.
|
Who is the author of the book ‘Managed Chaos’ ? Ans : Premshankar Jha |
08.
|
Who has written the book ‘Return to Almora’ ? Ans : RK Pachauri |
09.
|
Which country has decided to introduce controversial ethnicity and gender-based profiling at its airports, apparently for security reasons ? Ans : United Kingdom |
10.
|
Name the barrister of Indian-origin, who has been appointed as the Recorder by Queen Elizabeth in the United Kingdom ? Ans : Kalyani Kaul |
11.
|
Who is the author of ‘The Rediscovery of India’ ? Ans : Meghnad Desai |
12.
|
Salman Rushdie’s visit to this site has angered the Muslim clerics, 21 years after the Fatwa against him over Satanic Verses. Name the monument he visited in a hush-hush manner ? Ans : Taj Mahal, Agra |
13.
|
A court in this country has set aside government’s ban on Christians using the name of Allah, saying that Christians have the Constitutional right to the word. Which country are we talking about ? Ans : Malaysia |
14.
|
Who is the author of ‘We Must Have No Price’, which scrutinizes several scams and takes up issue of internal security ? Ans : Arun Shourie |
15.
|
Who is the author of newly-released ‘A Tale of Two Revolts: India 1857 & the American Civil War’ ? Ans : Rajmohan Gandhi |
16.
|
With which country will the DRDO tie-up to develop the Kaveri aero engine ? Ans : France |
17.
|
Which country’s top legislature has adopted an amendment to the renewable energy law mandating electricity grid companies to buy all the power produced by renewable energy generators ? Ans : China |
18.
|
An Indian Airline’s plane from Kathmandu, bound to Delhi, was hijacked in December 1999 by terrorists demanding release of their friends. Where did the terrorists take the plane ? Ans : Kandhar, Afghanistan |
19.
|
Where is the Chilka Lake is in ? Ans : Orissa |
20.
|
The clouds which causes continuous rain ? Ans : Nimbus |
21.
|
Tiger Airways belonged to ? Ans : Singapore |
22.
|
Total medal India acquired in the 12th Commonwealth Games ? Ans : 16 |
23.
|
Total number of M.P’s from Kerala ? Ans : Loksabha MP’s and 9 Rajyasabha MP’s |
24.
|
Speaker of the 12th Legislative Assembly in Kerala ? Ans : K.Radhakrishnan |
25.
|
Paper Gold is ? Ans : Special Drawing Right |
26.
|
Trichology is the study of ? Ans : Hair |
27.
|
Gandhi Irwin Pact was signed on ? Ans : 1931 |
28.
|
First Indian war of Independence began at ? Ans : Meerat |
29.
|
”Forward Policy” was initiated by ? Ans : Lord Lytton |
30.
|
Jamabandhi Reforms were the reforms of ? Ans : Tipu Sultan |
31.
|
Revenge movement broke out in ? Ans : France |
32.
|
Smart City project was signed on ? Ans : 13-05-2007 |
33.
|
Raja Ravi Varma Award 2007 was presented to ? Ans : M.F.Hussain |
34.
|
The Keralite participated in the Intenational Labour Organisation held in May-June 2007 ? Ans : Thampan Thomas |
35.
|
Founder of Alappuzha City ? Ans : Raja Kesava Das |
36.
|
Insat 4B was launched by the European Space Agency Rocket called ? Ans : Arian 5 |
37.
|
Psoriasis disease is evident in ? Ans : Skin |
38.
|
Market Regulations introduced by ? Ans : Khiljis |
39.
|
”Dhera Sachcha Sauda” is an organization of ? Ans : Punjab |
40.
|
Muziris had trade relation with ? Ans : Rome |
41.
|
”Ariyittuvazhcha”was the coronation ceremony of ? Ans : Zamorins |
42.
|
Author of “Coolie” ? Ans : Mulkraj Anand |
43.
|
The birth place of 24th Thirthankara ? Ans : Kundala Grama( Mahaveeran was the 24th Thirthankara) |
44.
|
The late entrant of the G8 ? Ans : Russia |
45.
|
The hottest zone between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricon ? Ans : Torrid Zone |
46.
|
”Gavisti” a term related to ? Ans : Vedic Culture |
47.
|
Agama Sidhantha is the Sacred book of ? Ans : Jains |
48.
|
The King who abolished “Pulappedi” ? Ans : Unni Kerala Varma(Veera Kerala Verma) |
49.
|
Fastest Planet ? Ans : Mercury |
50.
|
The year of Colachal battle ? Ans : 1741 |
Monday, 12 September 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment