01.
|
The famous dramatist Willam Shakespeasre who is popularly known as ? Ans : Bard of Avon |
02.
|
The Child of French Revolution ? Ans : Nepolean |
03.
|
What does `The Cherry Orchard' have in common with old editions of `Startrek' ? Ans : Mr Checkhov |
04.
|
In Australia, how is the date of Mothers' Day calculated ? Ans : It's always the second Sunday in May |
05.
|
Which President of the USSR encouraged the policy of Glassnost ? Ans : Mr. Gorbachov |
06.
|
What was built by inmates taken from Changi Prison Camp ? Ans : The Burma Railway |
07.
|
What is the world's largest desert ? Ans : The Sahara |
08.
|
Nino Culotto was his pen-name. What was his REAL name ? Ans : John O'Grady |
09.
|
What is the last letter of the Greek alphabet ? Ans : Omega |
10.
|
Who wrote `The Entertainer', music made famous by the film,`The Sting' ? Ans : Scott Joplin |
11.
|
In Greek legend, what was eaten on the island of Jerba ? Ans : Lotuses |
12.
|
What was the name of Ulysses' son, who grew to manhood in his absence ? Ans : Telemachus |
13.
|
Which Knight caused the death of the Lady of Shallott ? Ans : Sir Lancelot |
14.
|
What monument occupies centre stage in Trafalgar Square ? Ans : Nelson's Colums |
15.
|
Which book catapulted Germaine Greer to fame ? Ans : The Female Eunuch |
16.
|
What was the classical standard language of ancient India ? Ans : Sanskrit |
17.
|
Who directed and starred in films such as `The little Tramp' ? Ans : Charlie Chaplin |
18.
|
Name the three types of classical architectural column ? Ans : Doric, Ionic and Coninthian |
19.
|
Who was Doctor Zhivago's great love ? Ans : Lara |
20.
|
Name the commoner who ruled England in 1658-59 ? Ans : Richard Cromwell |
21.
|
Which ghost ship is the theme of an 1841 opera by Richard Wagner ? Ans : The Flying Dutchman |
22.
|
What career did the Duke of Wellington pursue after the Battle of Waterloo ? Ans : Political: he was British PM 1828-30 |
23.
|
Which popular hymn was composed by Sir Arthur Sullivan of Opera Fame ? Ans : Onward Christian Soldiers |
24.
|
What is the literal meaning of `pince-nez'. glasses ? Ans : Pinch-nose |
25.
|
Beneath which Paris monument is the tomb of France's unknown soldier ? Ans : Arc De Triomphe |
26.
|
What type of puppets are t hose whose movements are controlled by strings ? Ans : Marionettes |
27.
|
Which drug is best known for its use in preventing malaria ? Ans : Quinine |
28.
|
Identify the 15th century British war fought by the Houses of Lancaster and York ? Ans : War Of The Roses |
29.
|
Which sea is so named because it is too salty to maintain life ? Ans : Dead Sea |
30.
|
What is the most indispensable instrument in astronomy ? Ans : Telescope |
31.
|
Which literary doctor owns a parrot called `Polynesia' ? Ans : Dr Doolittle |
32.
|
Name the Australian singer whose first hit, in the 1960s, was `I Remember You'.`Four On The Floor' pertain ? Ans : Frank Ifield |
33.
|
What is Sydney's equivalent to San Francisco's `Bay To Breakers' footrace' ? Ans : City To Surf race |
34.
|
Which independent island is Australia's nearest neighbour to the west ? Ans : Mauritius |
35.
|
At the end of Shakespeare's Romeo and Juliet', which of the principals are dead ? Ans : Both Romeo and Juliet |
36.
|
Name two fictional or historical characters who fought with quarterstaffs on a log bridge ? Ans : Robin Hood and Little John |
37.
|
What is the name of Greg Norman's business ? Ans : Great White Shark Enterprises |
38.
|
International Year of Forests ? Ans : 2011 |
39.
|
Recently Kerry-Lugar Bill was in news. It is a bill related to US aid to which of the following countries ? Ans : Pakistan |
40.
|
In which cities first 'India International Sports Summit 2010' will be held in March 2010 ? Ans : Mumbai |
41.
|
After the 2007 United Nations Climate Change Conference, the participating nations adopted the Bali Road Map or Bali Action Plan for how many years ? Ans : Two years to finalizing a binding agreement in 2009 in Denmark, (Copenhagen) |
42.
|
A.R. Lakshmanan headed which Law Commission ? Ans : 1955 |
43.
|
Separate from FTA agreement with ASEAN, India has bilateral free trade agreements with which ASEAN countries ? Ans : Thailand & Malaysia |
44.
|
Where is located the Liquid Propulsion Systems Centre (LPSC), India's research centre and rocket engine test facility under Indian Space Research Organization (ISRO) ? Ans : Thiruvananthapuram |
45.
|
Which date has been designated by UN as International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict ? Ans : November 6 |
46.
|
Which date is observed as World Diabetes Day ? Ans : November 14 |
47.
|
Where is the venue for 2010 Winter Olympics ? Ans : Vancouver, Canada |
48.
|
What is the name of a proposed Buddhist Circuit route special train which is to be introduced from New Delhi to Kolkata on January 1,2010 ? Ans : Classical India |
49.
|
In which city is located India's longest 'flyover' ? Ans : India's longest elevated expressway, built at a cost of rupees 4.39 billion, length 11.6 kms opened in Hyderabad |
50.
|
Which lakes in India , an Integrated Management Plan based on Ramsar Guidelines is under formulation ? Ans : Chilka Lake, Orrisa |
Monday, 5 September 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment