01. |
Dutch East India Company was formed in ? Ans : 1602 |
02. |
French formed their trade company in India in ? Ans : 1664 |
03. |
British East India Company was started in ? Ans : 1600 |
04. |
British established their first factory at ? Ans : 1612 in Surat |
05. |
British East India Company permitted to trade in Bengal ? Ans : 1634 |
06. |
English become india’s official language ? Ans : 1835 |
07. |
When was slavery abolished in India ? Ans : 1853 |
08. |
The end of first war of independence fall on ? Ans : 1858 June 20 |
09. |
Black hole Tragedy was in ? Ans : 1756 |
10. |
Pitt’s India Act was in ? Ans : 1784 |
11. |
In which year britishers capture Malabar from Tippu Sultan ? Ans : 1792 |
12. |
INC was formed in the year ? Ans : 1885 |
13. |
Indian Council Act ? Ans : 1861 |
14. |
All India Muslim League was formed in the year ? Ans : 1906 |
15. |
Minto Morley Reforms ? Ans : 1909 |
16. |
When was the capital of India shifted from Calcutta to Delhi ? Ans : 1911 |
17. |
The tragic Jalianwalabagh even took place in ? Ans : 1919 April 13 |
18. |
Montague – Chelmsford Reforms ? Ans : 1919 |
19. |
Child Marriage Restriction Act was passed in ? Ans : 1929 |
20. |
The civil Disobedience Movement was started by Mahatma Gandhi in the year ? Ans : 1930 |
Saturday, 11 August 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment