01.
|
By which Amendment was the article 21A inserted to the Indian Constitution ? Ans : 86 |
02.
|
The presidential reference of the Ayodhya issue to the Supreme Court for opinion was made under ? Ans : Article 143 (1) |
03.
|
Panchayath Raj is a subject on ? Ans : Concurrent List |
04.
|
Indian Union has power to make laws on ? Ans : 97 Subject |
05.
|
Shortest constitution in the world ? Ans : USA |
06.
|
Term of Rajyasabha ? Ans : Its a permanent body |
07.
|
The election to the Panchayath is decided by ? Ans : State Election Commission |
08.
|
The minimum age to become a member of state legislative Assembly ? Ans : 25 |
09.
|
The number of Anglo Indians to be nominated by the president to Loksabha ? Ans : 2 |
10.
|
Which article confers a special status to the State of Jammu & Kashmir ? Ans : Article 370 |
11.
|
Which article is also known as “Lawyer’s Paradise” ? Ans : Article 32 – (Named by Dr.B.R.Ambedhkar) |
12.
|
Which article is called the “Heart and soul of Indian Constitution” by Dr.B.R.Ambedhkar ? Ans : Article 32 |
13.
|
Which article of the constitution states that “the state should strive for protection of environment, forest and wild life” ? Ans : Article 48A |
14.
|
Which constitutional amendment deals with the anti-defection law ? Ans : 52th amendment |
15.
|
What is the minimum duration of staying essential before a person can apply for Indian citizenship ? Ans : 3 |
Friday, 13 July 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment