01.
|
On December 11, 1946 in Constitution Assembly elected as its permanent chairman as ? Ans : Dr. B. Rajendraprasad |
02.
|
The “State reorganization Commission” set up in 1953 to consider the demand for linguistics was headed by ? Ans : Fazal Ali |
03.
|
The chairman of the Constituent Assembly? ? Ans : Dr. B. Rajendraprasad |
04.
|
The first Deputy Prime Minister of India ? Ans : Sardar Vallabhai Patel |
05.
|
The objective Resolution, which outlined the philosophy of the Indian Constitution, was moved in the Constituent Assembly by ? Ans : Jawaharlal Nehru |
06.
|
The right to property was expelled from fundamental rights during to the tenure of the government headed by ? Ans : Morarji Desai |
07.
|
The two person who played a vital role in the integration of princely state were ? Ans : Sardar Patel and V. P. Menon |
08.
|
Who headed the Indian Law Commission ? Ans : Lord Macaulay |
09.
|
Who introduced the concept of Public Interest Litigation in India ? Ans : Justice. P. N. Bhagwati |
10.
|
Who introduced the Preventive Detention Bill in the Parliament ? Ans : Sardar Vallabhai Patel |
11.
|
Who is regarded as the architect of the Indian Constitution ? Ans : Dr. B. R. Ambedkar |
12.
|
Who was Chairman of the Constituent Assembly ? Ans : Dr. B. Rajendra Prasad |
13.
|
Who was considered to be the architecture of Indian constitution ?
Ans : Dr. B. R. Ambedkar |
14.
|
Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly ? Ans : Dr. B. R. Ambedkar |
15.
|
Who was the first chairman of the National Human Right Commission ? Ans : Ranganath Mishra |
Tuesday, 10 July 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment