01.
|
Manikarnika was the real name of which indian freedom fighter ? Ans : Rani of Jhansi |
02.
|
Railway service was introduced in India by on the period of which governor general ? Ans : Lord Dalhousie |
03.
|
The capital of India was shifted to Delhi during the tenure of ? Ans : Hardinge |
04.
|
The expression "Inquilab Zindabad" was first shout by whom? Ans : Bhagat Singh |
05.
|
The first Martyr of India's freedom movement? Ans : Mangal Pandey |
06.
|
The newspaper "Samvad Kaumudi" was started by whom ? Ans : Raja Ram Mohan Roy |
07.
|
The practice of sati was abolished by ? Ans : William Bentick |
08.
|
The Russian leader who known as Mr Nyat ? Ans : Bilgain |
09.
|
Who coined the expression "Inquilab Zindabad" ? Ans : Mohammed Iqbal |
10.
|
Who is called “British Guide to India” ? Ans : Master Ralph Fitch |
11.
|
Who passed the notorious Vernacular Press Act ? Ans : Lytton |
12.
|
Who send Vasco Da Gamma to India ? Ans : King Manuel |
13.
|
Who was known as Frontier Gandhi ? Ans : Khan Abdul Gafar Khan |
14.
|
Who was known as the father of Indian Civil Service ? Ans : Cornwallis |
15.
|
Who was organized Police Force in India ? Ans : Cornwallis |
16.
|
Who was popularly known as Deenabandhu ? Ans : C. F. Andrews |
17.
|
Who was the first British traveler to visit India ? Ans : Master Ralph Fitch |
18.
|
Who was the first Viceroy of British India ? Ans : Canning |
19.
|
Who was the founder of the weeklies "Al Hilal'' and "Al Balagh" ? Ans : Maulana Abdul Kalam Azad |
20.
|
Who was the President of Indian National Congress when India got Independence ? Ans : Acharya Kripalani |
Wednesday, 27 June 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment