01.
|
Which is the heaviest metal occurring in nature ? Ans : Uranium |
02.
|
Which is the impurity present in the ore ? Ans : Gangue |
03.
|
Which is the lightest and simplest element ? Ans : Hydrogen |
04.
|
Which is the metal having highest melting point ? Ans : Tungsten |
05.
|
Which is the method used for refining metals containing volatile impurities ? Ans : Oxidation |
06.
|
Which is the mineral from which the metal is conveniently and economically extracted ? Ans : Ore |
07.
|
Which is the most abundant metal in the earth crust ? Ans : Aluminum |
08.
|
Which is the most abundant metal present in blood ? Ans : Potassium |
09.
|
Which is the Most abundant metal present in developed animals ? Ans : Calcium |
10.
|
Which is the most common halide by weight in earth crust ? Ans : Fluoride |
11.
|
Which is the poorest conductor of heat ? Ans : Lead |
12.
|
Which is the process of heating the ore below its melting point in absence of air to remove volatile impurities ? Ans : Calcination |
13.
|
Which is the purest form of crystalline rock ? Ans : Diamond |
14.
|
Which is used for making integrated chips ? Ans : Silicon and Germanium |
15.
|
Which is used to make artificial rain ? Ans : Silver iodide |
16.
|
Which iss the purest type of iron that contains least amount of carbon ? Ans : Wrought Iron |
17.
|
Which metal regulates blood pressure in human beings ? Ans : Sodium |
18.
|
Which natural element having highest atomic weight ? Ans : Uranium |
19.
|
Which s the metal having lowest melting point ? Ans : Mercury |
20.
|
Zinc coated with iron is called ? Ans : Galvanized Iron |
Tuesday, 26 June 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment