01.
|
The first “Dada Sahib Phalke award” is won by ? Ans : Devika Rani |
02.
|
The music director who won Oscar for India ? Ans : A.R.Rahman, work for the film Slum Dog Millionaire |
03.
|
The only Malayalee who won the prestigious Dada Sahib Phalke Award ? Ans : Adoor Gopalakrishnan |
04.
|
Who was the director of Baboo Band Baaja ? Ans : Rajesh Pinjani |
05.
|
Who was the first actor to become a Chief Minister of a state ? Ans : M.G.Ramachandran (M.G.R) |
06.
|
Who was the first actress to become a Chief Minister of a state ? Ans : Janaki Ramachandran |
07.
|
Who was the first actress was nominated as a member of Rajya Sabha ? Ans : Nargeez Dutt |
08.
|
Who was the first Bharath Award is winner ? Ans : Sanjeev Kumar |
09.
|
Who was the first Indian won Oscar Award ? Ans : Bhanu Athaiya for the costume design of the film Gandhi |
10.
|
Who was the first Malayalam Cinema actor who received Bharat Award ? Ans : P. J. Antony |
11.
|
Who was the first Malayalam script writer got nation award ? Ans : S. L. Puram Sadanandan for Agniputri |
12.
|
Who was the first malayali actress got the National award for best actress ? Ans : Sarada for Thulabharam in 1968 |
13.
|
Who was the first music director from Kerala got national award ? Ans : Johnson for Ponthanmada |
14.
|
Who was the first music director received Dada Sahib Phalke award ? Ans : Pankaj Mallik |
15.
|
Who was the first recipient of national best award institute in 1968 ? Ans : Uttam Kumar |
16.
|
Who was the first winner of national award for best female singer from Malayalam ? Ans : S. Janaki |
17.
|
Who was the Indian sound engineer got Oscar for the film “Slumdog Millionaire” ? Ans : Rasool Pookkutty |
18.
|
Who was the music director of “Pather Panchali” ? Ans : Pandit Ravi Sankar |
19.
|
Who was the music director of the famous film “Gandhi” ? Ans : Ravi Sankar |
20.
|
Who was the youngest actress got national award for Malayalam ? Ans : Monisha for Nagakshathangal |
Friday, 1 June 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment