01.
|
In which Hindi film, Yesudas got national award for best singer ? Ans : Chit Chor |
02.
|
In which Malayalam film, Yesudas got national award for best singer ? Ans : Achanum Bappayum |
03.
|
The Malayalam movie which won the President’s silver medal for first time is ? Ans : Neelakkuyil – Directed by Ramu Karyattu and P. Bhaskaran in 1954 |
04.
|
Which was the first 70 MM film of India ? Ans : Around the World -1967 |
05.
|
Which was the first Cinemascope Film ? Ans : Kagaz Ke Phool -1959 |
06.
|
Which was the first color film in Malayalam ? Ans : Kandambecha Kottu |
07.
|
Which was the first Color film of India ? Ans : Sairandri -1931 |
08.
|
Which was the first complete Technicolor film ? Ans : Jhansi Ki Rani -1953 |
09.
|
Which was the first Dolby Stereo film in Malayalam ? Ans : Kalapani Directed by Priyadersan |
10.
|
Which was the first English film of India ? Ans : Court Dancer |
11.
|
Which was the first film got the state award of Kerala ? Ans : Kumarasambhavam Directed by P. Subrahmanyam in 1969 |
12.
|
Which was the first film with an all-female cast ? Ans : Bindhast, Marathi film directed by Chandra Kant Kulkarni |
13.
|
Which was the first Hit film of India ? Ans : Lanka Dahan in 1917 |
14.
|
Which was the first indigenously made 70mm Film of India ? Ans : Sholai – Directed by G. P. Sippy in 1975 |
15.
|
Which was the first Malayalam cinema scope film ? Ans : Thacholi Ambu – 1978 |
16.
|
Which was the first Malayalam film ? Ans : Vigathakumaran – Directed by J. C. Daniel in 1928 |
17.
|
Which was the first Panavision film of India? ? Ans : Shalimar - 1978 |
18.
|
Which was the first Sanskrit Film of India ? Ans : Adi Sankara, Directed by G. V. Ayyar in 1983 |
19.
|
Which was the first Silent Feature Film of India ? Ans : Pundalik (Hindi) Directed by N. G. Chitre and R.G. Torney in 1912 |
20.
|
Which was the first song-less film of India ? Ans : Naujawan Directed by J. B. H. Wadia in 1937 |
Friday, 1 June 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment