01.
|
The ashram at Paunar is associated with ? Ans : Vinoba Bhave |
02.
|
The founder of Theosophical Society of India ? Ans : Annie Besant |
03.
|
The Indian who led the INA and set up a provisional Azad Hind Government in Singapore was ? Ans : Subhash Chandra Bose |
04.
|
The leader of Muslim League who was strongly supported the 2 – Nation theory was ? Ans : M.A.Jinnah |
05.
|
The person responsible for the Jalianwalabagh massacre was ? Ans : General Dyer |
06.
|
Viswabharathi University was founded by ? Ans : Rabindranath Tagore |
07.
|
Which indian freedom fighter is known as Lok Nayak ? Ans : Jayaprakash Narayan |
08.
|
Who coined the slogan “Delhi Chalo” ? Ans : Subhash Chandra Bose |
09.
|
Who founded the Arya Samaj ? Ans : Raja Ram Mohan Roy |
10.
|
Who founded the Brahmo Samaj ? Ans : Dayananda Saraswathy |
11.
|
Who started the Ramakrishna Mission ? Ans : Swami Vivekananda |
12.
|
Who was appointed the Constituent Assembly to select the national flag of India ? Ans : Dr.Rajendra Prasad |
13.
|
Who was known as “Akbar of Kashmir” ? Ans : Sainul Abdeen |
14.
|
Who was known as “Desha Bandhu” ? Ans : C.R.Das |
15.
|
Who was started “Bhoodan Movement” ? Ans : Vinobha Bhave |
16.
|
Who was the British Prime Minister when India become independent ? Ans : Clement Ately |
17.
|
Who was the founder of Mayo College at Ajmer ? Ans : Lord Mayo |
18.
|
Who was the founder of Muslim League ? Ans : Salimullah Khan |
19.
|
Who was the ruler in India during the formation of East India Company ? Ans : Akbar |
20.
|
Who was the Viceroy during the period s of Table Conference ? Ans : Lord Irwin |
Thursday, 10 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment