01.
|
Father of Kadhakali ? Ans : Kottarakkara Thampuran |
02.
|
Founder of Kerala Koumudi ? Ans : K.Sukumaran |
03.
|
Malik Ibn Deenar built Cheraman Juma Masjid the order of which Chera ruler ? Ans : Cheraman Perumal |
04.
|
Most popular travelogue writer in Kerala ? Ans : S.K.Pottakkadu |
05.
|
The exponent of “Vanchippattu” ? Ans : Ramapurathu Varier |
06.
|
The first keralite, Who signed in One rupee note ? Ans : K.R.Menon |
07.
|
The founder of “Swadesabhimani” ? Ans : Vakkom Abdul Khaddar Mowlavi |
08.
|
The journalist to be exiled from erstwhile Travancore was ? Ans : Swadesabhimani Ramakrishna Pilla |
09.
|
Who built Cheraman Juma Masjid Kodungallur ? Ans : Malik Ibn Deenar |
10.
|
Who defeated Kerala Varma Pazhassiraja second Pazhassi War ? Ans : Thomas Harway Barbour |
11.
|
Who the first keralite to conquer Mount Everest ? Ans : C.Balakrishnan |
12.
|
Who was known as “Subhash Chandra Bose of Kerala” ? Ans : Muhammad Abdul Rehman |
13.
|
Who was known as John of Arc of Kerala ? Ans : Akkamma Cheriyan |
14.
|
Who was known as Orpheus of Malayalam ? Ans : Changampuzha |
15.
|
Who was started “Mathubhumi Newspaper ? Ans : K.P.Kesava Menon – 1923 |
16.
|
Who was started Al – Ameen Newspaper ? Ans : Muhammad Abdurrahman |
17.
|
Who was the first Chief Minister of Kerala in Indian Postal Stamp ? Ans : E.M.S.Namboothirippadu |
18.
|
Who was the first Malayalam film star in Indian Postal Stamp ? Ans : Prem Nazir |
19.
|
Who was the first Malayalee Governor in Kerala ? Ans : V.Viswanathan |
20.
|
Who was the first Opposition leader of Kerala Legislative Assembly ? Ans : P.T.Chako |
Thursday, 10 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment