01.
|
Who was the first Public Service Commissioner appointed in Travancore ? Ans : G.D.Nokes |
02.
|
The first authoritative work on Malayalam Grammar ? Ans : Kerala Panineeyam |
03.
|
Approximate height of Agasthyarkoodam ? Ans : 2000 meter |
04.
|
The first work on Kerala History was written by ? Ans : K.P.Padmanabha Menon |
05.
|
The first Malayalam Drama to depict the land lord – tenant theme ? Ans : Pattabakki |
06.
|
The only Muslim royal family in Kerala ? Ans : Arakkal |
07.
|
The famous “Aayottam” is held in ? Ans : Guruvayur |
08.
|
Who started the first English School in Mattancheri ? Ans : Rev.J.Dawson |
09.
|
The first English School started in ? Ans : 1818 |
10.
|
Who invented Malayalam typewriter ? Ans : S.N.Pandala |
11.
|
The Genesis of Kerala associated with ? Ans : Parasurama |
12.
|
The original name of “Kadhakali” ? Ans : Ramanattom |
13.
|
“Kusa Temple” in kerala ? Ans : Pulpally |
14.
|
“Setha Devi Temple” in kerala ? Ans : Valliyoorkkavu |
15.
|
P.T.Usha Coaching Centre is at ? Ans : Thiruvananthapuram |
16.
|
Dooradarshan start Malayalam programmers from Thiruvananthapuram ? Ans : 1985 |
17.
|
Who started “Kandezhuthu” land settlement system ? Ans : Nanjappaya |
18.
|
First Hydro Electric Project in Malabar ? Ans : Kuttyadi |
19.
|
The malayalam mo which won the President Gold medal for the first time is ? Ans : Chemmeen |
20.
|
The malayalam work printed for the forst time was ? Ans : Samkshepavedartham |
21.
|
Who decided to holding the election of Panchyats ? Ans : State Government |
22.
|
Second speaker of Kerala Legislative Assembly ? Ans : Seethi Sahib |
23.
|
The Lakshan Veedu Scheem in Kerala was launched by ? Ans : M.N.Govindan Nair |
24.
|
The first malayalee who could put his signature I One Rupee note ? Ans : K.P.K.Menon |
25.
|
Which country assist to construct the Idukki Arch Dam ? Ans : Canada |
Wednesday, 4 January 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment