01.
|
The Governor of Kerala who become the President of India ? Ans : V.V.Giri |
02.
|
The founder of Travencore University ? Ans : Sree Chithira Thirunal |
03.
|
The exponent of “Vanchippattu” ? Ans : Ramapurathu Varier |
04.
|
Venice of Kerala ? Ans : Alappuzha |
05.
|
The agitation which led to the dismissal of the first E.M.S ministry ? Ans : Vimochana Samaram |
06.
|
The district where pepper is grown most ? Ans : Kannur |
07.
|
The journalist to be exited from erstwhile in Travancore ? Ans : Swadesabhimani Ramakrishna Pillai |
08.
|
Who wrote “Jnanappana” ? Ans : Poothanam |
09.
|
The most popular travelogue writer in kerala ? Ans : S.K.Pottakkadu |
10.
|
The Christian art associated with weaponry is ? Ans : Chavittunadakam |
11.
|
The only township in Kerala ? Ans : Guruvayur |
12.
|
The Father of modern Malalyalam Language ? Ans : Ezhuthachan |
13.
|
Lion of Kerala ? Ans : Pazhassi Raja |
14.
|
The most popular and priced literay award in Malayalam ? Ans : Mathrubhumi Award |
15.
|
The Athlete who entered the final of the Olympics athletic event ? Ans : P.T.Usha |
16.
|
Who is the responsible for the world renown of “Kadhakali” ? Ans : Vallathol |
17.
|
The only Fine Art College in Kerala ? Ans : Thiruvananthapuram |
18.
|
Who brought tapioca to Kerala ? Ans : Avittom Thirunal |
19.
|
When did St. Thomas arrived in Kerala ? Ans : AD.52 |
20.
|
The capital of Chera Kingdom ? Ans : Vanchi |
21.
|
The ruler of “Kolothunadu” were known as ? Ans : Koalthiri |
22.
|
The Dalava of “Marthabnda Varma” ? Ans : Ramayyan |
23.
|
The most powerful ruler in Cochin ? Ans : Sakthan Thampuran |
24.
|
The first resident of Travancore ? Ans : Colonel Macaulay |
25.
|
The first president of Travancore ? Ans : Pattom.A.Thanupillai |
Monday, 2 January 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment