01.
|
How many Ergs are these in 1 Joule ? Ans : 10 million ergs |
02.
|
The unit of current is ? Ans : Watts |
03.
|
Which of the Field "Devang Mehta awards" are given ? Ans : Information Technology |
04.
|
Which of the treaty is related to the establishment of European Union ? Ans : Treaty of Maastricht |
05.
|
A.R. Lakshmanan headed which Law Commission ? Ans : 18th Law Commission |
06.
|
Name the author of the ‘Communitisation: The Third Way of Governance’. The book was released by Prime Minister Manmohan Singh ? Ans : C.K. Prahlad |
07.
|
Name this Indian beauty who has featured in the top ten list of most stylish women in the ‘Vogue’ ? Ans : Freida Pinto |
08.
|
How many languages and dialects are spoken by people all over the world ? Ans : 9,000 |
09.
|
The language with the richest vocabulary ? Ans : English |
10.
|
The oldest Indian language ? Ans : Tamil |
11.
|
Which gland in the human body is called the master gland ? Ans : Pituitary |
12.
|
How many bones are there in a newly born infant ? Ans : 300 |
13.
|
The average heartbeat per minute in a normal man ? Ans : 70 |
14.
|
Malaria is a disease which effects ? Ans : Spleen |
15.
|
Short-sightedness can be corrected by using which lens ? Ans : Concave lens |
16.
|
Lack of what causes diabetes ? Ans : Insulin |
17.
|
The only religious book ever printed in a shorthand scripts ? Ans : The bible |
18.
|
The national sport of Canada is ? Ans : Lacrosse |
19.
|
Where is the Vallabhbhai Patel stadium located ? Ans : Mumbai |
20.
|
Where is the sports stadium, Green Park ? Ans : Kanpur |
21.
|
On which date is Nobel Prize awarded ? Ans : December 10 |
22.
|
What is the body temperature of a normal man ? Ans : 36.9 Degree Centigrade |
23.
|
Which helps in clotting of blood ? Ans : Vitamin K |
24.
|
Red blood corpuscles are formed in ? Ans : Bone marrow |
25.
|
Who were the first to circle the moon ? Ans : Frank boreman, Bill Anders and Jim Lovell |
26.
|
The oldest printed work in the world, which dates back to AD 868 ? Ans : The Hirake Sutra |
27.
|
Who was first to reach the South Pole ? Ans : Capt. Amundsen |
28.
|
Who was the first to cross the Antarctic ? Ans : Sir Vivian Fuchs & sir Edmund Hillary |
29.
|
Who were the first to journey into space ? Ans : Maj. Yori Gagarin and maj. Gherman Titor from Russia |
30.
|
Who was the first man to walk in space ? Ans : Col. Leonor from Russia, Major White from America |
31.
|
The author of Ratnawali ? Ans : Harsha Vardhan |
32.
|
The American General who led the revolt against the British & declared American independence was ? Ans : George Washington |
33.
|
How many bones are there in an adult human being ? Ans : 206 |
34.
|
The largest part of the human brain ? Ans : Cerebrum |
35.
|
The book Satyartha Prakash was written by ? Ans : Swami Dayanand |
36.
|
Who discovered Australia ? Ans : William Janszoom |
37.
|
Author of Song of India ? Ans : Sarojini Naidu |
38.
|
A person of which blood groups is called a universal donor ? Ans : O |
39.
|
The author of the book "Time machine"? ? Ans : H.G. Wells |
40.
|
The book Vish Vriksha was written by ? Ans : Bankimchandra Chatterjee |
41.
|
The book "We Indians" was written by ? Ans : Khushwant Singh |
42.
|
Author of Yashodhara ? Ans : Maithili Sharan Gupt |
43.
|
What is the main component of bones and teeth ? Ans : Calcium phosphate |
44.
|
The main constituent of hemoglobin ? Ans : Iron |
45.
|
Who is known as the father of English poetry ? Ans : Geoffrey Chaucer |
46.
|
Which of the following glands secrete tears ? Ans : Lachrymal |
47.
|
Which is the largest gland in the human body ? Ans : Liver |
48.
|
Who developed the small pox vaccination ? Ans : Eduard Jenner |
49.
|
Which is the largest organ in the human body ? Ans : Skin |
50.
|
Who is also known as the "Lady with the Lamp" ? Ans : Florence Nightingale |
Tuesday, 30 August 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment