01.
|
Which states has maximum number of seats reserved for Schedule Tribes in Lok Sabha ? Ans : Madhya Pradesh |
02.
|
Whose 'curve' did President Reagan use as the basis for his 'Trickle Down' economic policy ? Ans : Laffer |
03.
|
Who is the first person from Africa to become the Secretary General of UN ? Ans : Dr. Boutros Boutros Ghali |
04.
|
National Income in India is estimated by ? Ans : Central Statistical Organization (C. S. O) |
05.
|
Which was the first Indian company to dematerialize its shares ? Ans : Reliance Industries |
06.
|
Which group of people have been involved in the terrorist activities and rampant killing spree after the death of King Birendra in Nepal ? Ans : Maoists |
07.
|
Which company was forced to shutdown its digital music service because of music industry lawsuits for piracy ? Ans : Napster |
08.
|
Which famous CEO was featured in the endorsement ad for Microsoft XP with the quote, "When I saw Windows XP in action, I was amazed. How did Microsoft get hold of my wishlist?" ? Ans : N. R. Narayana Murthy |
09.
|
French Revolution resulted in the abolition of what ? Ans : Slavery |
10.
|
With companies has the Department of Posts and Telegraph of India tied up to provide a comprehensive range of financial services ? Ans : Master Card International |
11.
|
Which country is the largest producer of natural rubber in the world ? Ans : Thailand |
12.
|
Which city is known as the "Manchester of South India" ? Ans : Coimbatore |
13.
|
Which body is not a creation of the constitution ? Ans : Election Commission |
14.
|
Who is the founder of positive health clinic ? Ans : Dr. Mukesh Batra |
15.
|
Which bank is associated with the Sapnay credit card ? Ans : Standard Chartered Bank |
16.
|
How many states are there in India ? Ans : 28 |
17.
|
Which is the oldest company listed in Wall Street ? Ans : Bank of New York |
18.
|
Indian population constitutes what percentage of the world population ? Ans : 16% |
19.
|
Sanjukta Panigrahi was the popular exponent of which form of dance ? Ans : Odissi |
20.
|
Which company unsuccessfully launched a soap under the brand Protex in India ? Ans : Colgate Palmolive |
21.
|
Which cable network is to be the sole provider of sports information to MSN ? Ans : Star Sports |
22.
|
Which antibiotic can cure Anthrax, if detected at an early stage ? Ans : Ciprofloxacin |
23.
|
Which chemicals has been recently allowed by the Government of India to be mixed with petrol ? Ans : Ethanol |
24.
|
Which is the longest running stage play in the world ? Ans : The Mouse Trap |
25.
|
"Be the first to know" is the baseline of which company ? Ans : CNN |
26.
|
Which is the longest running TV cartoon in history, first launched by Warner Brothers in 1969 exclusively for television, and is now a popular fare on the Cartoon Network ? Ans : Scooby Doo |
27.
|
India's first private FM radio station Radio City opened in Bangalore recently. Which company is the promoter behind this venture ? Ans : Star India |
28.
|
"Everything from cancer to heart attacks. Covered for 70 paise a day," is the baseline of an advertisement by ? Ans : ICICI Prudential Life Insurance |
29.
|
Which is the third highest peak in India ? Ans : Gasher Brum |
30.
|
In which year did Alexander the great die ? Ans : 323 B.C |
31.
|
In which year did Mahatma Gandhi launch The Dandi March ? Ans : 1930 |
32.
|
In which year did Thomas Alva Edison invent the electric lamp ? Ans : 1879 |
33.
|
What is the measure of the length of a standard tennis court ? Ans : 78 ft |
34.
|
Which is the first Asian country to host the Commonwealth Games ? Ans : Malaysia |
35.
|
Who was the first Prime Minister of Great Britain ? Ans : Robert Walpole |
36.
|
Esperanto, invented by the Russian scholar Zamenhof, is an artificial ? Ans : Language |
37.
|
In 1974, Which US president resigned to avoind impeachmennt ? Ans : Richard Nixon |
38.
|
Beech King and Cessna are popular models of ? Ans : Aircrafts |
39.
|
Which of the countries fought the first of the opium wars ? Ans : China - Britain |
40.
|
Who invented Parachute ? Ans : Leonardo da Vinci |
41.
|
In which year did Mohammed Ghazni first invaded India ? Ans : 1001 A.D |
42.
|
Who is the author who created the character Dilbert ? Ans : Scott Adams |
43.
|
Which company owns the famous cigarette brands Charminar and Charms ? Ans : VST Industries |
44.
|
What is the name of the instrument used to measure blood pressure ? Ans : Sphygmomanometer |
45.
|
What brand name was given , in 1924, by the Mayor of Tokyo when he released the first watch produced by Shokosha Watch Company ? Ans : Citizen |
46.
|
What famous car brand, originally from the former Czechoslovakia, was taken over by Volkswagen in the 1990s ? Ans : Skoda |
47.
|
Which advertising agency is behind the setting-up, in 1991, of MICA, India's first college focussed on advertising and communications ? Ans : Mudra |
48.
|
Which automobile major has made a debut in the Formula One racing circuit in 2002 with its team led by the drivers Allan McNish and Mike Salo ? Ans : Toyota |
49.
|
Who has authored the latest business best-seller *Big Brands, Big Trouble ? Ans : Jack Trout |
50 . |
Nicolas Leonard Sadi Carnot, the noted French physicist is associated with what branch of study ? Ans : Thermodynamics |
Thursday, 25 August 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment