
01.
|
The most profound influence on the Indian Constitution was ? Ans : The Government of India Act, 1935 |
02.
|
The first Constitutional Amendment was carried out in 1951 and it added ? Ans : The Ninth Schedule to the Constitution |
03.
|
Which part of the constitution is described as the “Key to the Indian Constitution” ? Ans : The Preamble |
04.
|
For the enforcement of Fundamental Rights, the Supreme Court and the High Courts can issue ? Ans : The Writs |
05.
|
Which section of IPC is applicable for death under negligence ? Ans : Article 304 A |
06.
|
In which article of the Constitution Fundamental Duties are mentioned ? Ans : Article 51 A |
07.
|
The details regarding acquisition and termination of Indian Citizenship are enumerated in ? Ans : Indian Citizenship Act, 1955 |
08.
|
The president has the power to suspend the enforcement of any or all the Fundamental Rights during emergency as per article ? Ans : Article 359 |
09.
|
Which article is related to the “Freedom of Press” ? Ans : Article 19 A |
10.
|
Which article of the constitution is related to “Abolition of titles” ? Ans : Article 18 |
11.
|
Panchayati Raj is a subject on the ? Ans : Concurrent list |
12.
|
The law which prevent the reproduction of literary or artistic works ? Ans : Copyright |
13.
|
The right to property in India is a ? Ans : Legal right |
14.
|
Article 52 of the constitution is associated with ? Ans : President |
15.
|
Which schedule deals with the Anti-defection provision in Indian constitution ? Ans : 10 |
0 comments:
Post a Comment