01.
|
A judge of the Supreme Court shall hold office until he attains the age of ? Ans : 65 years |
02.
|
A money bill can be introduced only in ? Ans : Loksabha |
03.
|
A Writ which issued by a superior court commanding a public authority to do or forbear to do something in the nature of Public duty ? Ans : Mandamus |
04.
|
An example of unwritten constitution is ? Ans : British Constitution |
05.
|
Article 143 provides for Advisory Jurisdiction of ? Ans : The Supreme Court |
06.
|
How many persons can be nominated by the President to the Rajya Sabha under Article 80 (3) of the Constitution ? Ans : 12 |
07.
|
How many schedules the Constitution of India contains ? Ans : 12 |
08.
|
In which case the Supreme Court gave a ruling that the preamble was part of the Constitution ? Ans : Keshavananda Bharati Case |
09.
|
In which case the Supreme Court struck down those provisions of the 42nd Amendment which granted unlimited amending power to Parliament ? Ans : Minerva Mills Case (1980) |
10.
|
In which the Supreme Court held that the Preamble was not a part of the Constitution ? Ans : Berubari's Case |
11.
|
The Constitution of India describes India as a ? Ans : Union of States |
12.
|
The first hour of every sitting in the two Houses of Parliament is devoted to asking and answering of questions and is popularly known as ? Ans : Question Hour |
13.
|
The Preamble to the Constitution declares India ? Ans : SOVEREIGN, SOCIALIST, SECULAR, DEMOCRATIC REPUBLIC |
14.
|
Total number of official languages included in the VIII schedule of the Constitution at present ? Ans : 22 |
15.
|
Which feature was borrowed by the framers of the Constitution from U.S Constitution ? Ans : Judicial Review |
Friday, 18 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment