01.
|
The name Puducherry for Pondicherry was effected from ? Ans : 01-10-2006 |
02.
|
Which Indian film-maker will be awarded with Jaeger-LeCoultre honour at venice Film Festival ? Ans : Mani Ratnam |
03.
|
Which two countries have signed the Nuclear Swap deal with Iran ? Ans : Brazil and Turkey |
04.
|
Which country won the Thomas Cup title for Badminton in 2010 ? Ans : China |
05.
|
The scientist who designed the first internal combustion engine used to burn low grade fuel ? Ans : Etienne Lenoir & Pioneers in Science |
06.
|
The technique to produce the first test tube baby was evolved by ? Ans : Patrick Stepote and Robert Edwards |
07.
|
Who invented Camera (photographic) ? Ans : Joseph N. Niepce"France in 1822 |
08.
|
Who invented Air conditioner ? Ans : willis H. carrier - U.S. in 1902 |
09.
|
Three language formula for educstion was proposed by ? Ans : Kothari Commission |
10.
|
Structure of DNA was given by ? Ans : Watson and Crick |
11.
|
Who discovered the structure of DNA ? Ans : Dr. James Watson in 1953 |
12.
|
Who invented Windscreen Wipers ? Ans : Mary Anderson |
13.
|
Who invented Polaroid ? Ans : Dr Edward Land in 1947 |
14.
|
Life Term Achievement award of Kerala Sangeetha Nataka Academey of 2007 went to ? Ans : Santha Devi |
15.
|
Who invented Scissors ? Ans : Leonardo Da Vinci |
16.
|
Who invented Insulin ? Ans : Fredrick Sanger |
17.
|
Olive branch is a sign of ? Ans : Peace |
18.
|
The theory of inheritance of acquired characters was propounded by ? Ans : J.B. Lamarck |
19.
|
The molecular theory of matter was experimentally testified by ? Ans : Robert Brown |
20.
|
Vayalar Award of 2006 presented to ? Ans : Sethu.(“Adayalangal”) |
21.
|
The very first electric light was invented in ? Ans : James Lindsay - Scotland in 1835 |
22.
|
The river known as Dakshin Ganga is ? Ans : Kaveri |
23.
|
Kerala Panchayath Raj Bill was introduced in the year ? Ans : 1994 |
24.
|
Who invented Tank ? Ans : Sumiton |
25.
|
The strait connecting the Bay of Bengal and Arabian Sea ? Ans : Palk Stait |
Tuesday, 20 September 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment